Személyautó gumi

Tudnivalók - Amit az autógumikról tudni érdemes

1–12 termék, összesen 6516 db

Amit az autógumikról tudni érdemes

Amikor megcsodáljuk egy autó teljesítményét, általában nem gondolunk a gumiabroncsokra, bár ezek nagyon fontos szerepet játszanak a teljesítmény elérése szempontjából. Alapvetően az autógumi biztosítja az autó érintkezését az aszfalttal és ezek állapotától függ, hogyan viselkedik és reagál az autó.

Nyilvánvaló, hogy a gumiabroncsok javíthatnak egy autó működésén, de baleseteket is okozhatnak, ha nem felügyelik és választják meg őket gondosan. Rémálommá tehetik az autózást, ha már elkoptak és a kétségbeesésbe kergethet a gördülő gumiabroncs által keltett zaj. Amint a fentiekből kitűnik, egyáltalán nem könnyű kiválasztani a megfelelő gumiabroncsot.

Ám mégsem olyan borzasztóan nehéz ez, ha figyelembe veszünk néhány utasítást. Egyszerűen csak ismernünk kell az autógumik használatára vonatkozó néhány útmutatót.

Mindenekelőtt tiszteletben kell tartani a gumiabroncsok nyomását. Ennek falán fel van tüntetve a maximális nyomás, de nem ez alapján tájékozódunk, hanem csak törekszünk arra, hogy sose haladjuk meg ezt az értéket. Az abroncsok felfújásának pontos nyomását az autó ajtaján vagy másutt elhelyezkedő matricán kell megadni.

Nagyon fontos, hogy az abroncsok felfújása hidegen történjen az előírt guminyomást szem előtt tartva. Vagyis ne tegyünk meg egy kilométernél többet a benzinkútig, vagy nagyobb távolság megtétele után hagyjuk pihenni az autót legalább egy órát. Ha a gumi túlfújt a kelleténél, akkor az autó kényelmetlenné válik és fennáll a gumiabroncs robbanásának veszélye. Másrészről, ha alulfújt a gumi, növekszik a benzinfogyasztás, szintén fennállhat a gumiabroncsok robbanásának a kockázata az aszfalttal való túlzott érintkezéstől.

Figyelem! Ha már komolyan meghibásodott az abroncs, feltétlenül ki kell azt cserélni, mert megvan rá az esély, hogy a felni feszíti a gumi oldalfalait. Ugyanannyira fontos, hogy egy új gumi felszerelésekor a kerék abszolút kiegyensúlyozott legyen. Ellenkező esetben a kormánykerék remegése vagy rázása következhet be, mely nem csak idegesítő, de rossz hatással lehet az autó egyes alkatrészeire. Sőt, ezek a rezgések nem engedik meg, hogy nagyobb sebességgel haladjunk. Az abroncsot cserélni kell akkor is, ha valamilyen dudor jelenik meg az oldalfalán.

Kopásellenőrzés

Ez rendkívül egyszerű. Csak akkor jelennek meg a kopásjelző sávok, ha a gumiabroncs futófelülete rendesen elkopott, ilyenkor ideje lecserélni őket.

A legfontosabb információk az abroncs méretére-, terhelési és sebesség indexre-, valamint a gyártás dátumára vonatkozik. Lássunk egy példát: 175/65 R 13. 175: az abroncs szélessége mm-ben, 65: a gumi szélességének és oldalfal-magasságának aránya. Az R az abroncs felépítésére vonatkozik (radiális), a 13 pedig a felni méretét jelöli.

Terhelési index és sebesség. Például 88H. Az ábra a maximális súlyt jelöli, fontban, amit a gumiabroncs elviselhet, a betű pedig a sebességindexet. Ez a sebességindex soha nem lehet alacsonyabb, mint az autó maximális sebessége.

A gyártás dátuma. A DOT-tal (Department of Transportation) kezdődő sorozat utolsó 4 számjegyeként jelenik meg. Következik az ország és a gyártó kódja, majd egy belső kód, az utolsó négy számjegy a gyártás dátumát jelöli.

Időről időre ellenőrizze az abroncsokat, cserélje ki őket, ha már súlyosan sérültek.