385/65 R22.5 teherautó gumi

1–12 termék, összesen 42 db

Látogassa meg akciós tehergumi termékeinket tartalmazó oldalunkat és válogasson tehergumi termékeink között részletes keresőnk segítségével. Weboldalunkon megtalálhatóak többek között olyan márkák termékei, mint a Kumho, Apollo, Dayton és Hankook termékek kedvező árakon, hatalmas kedvezménnyel! Akciós ajánlataink között megtalálható számos tehergumi teherautókhoz, valamint kamionokhoz kedvező árakon. Használja ki a hatalmas kedvezményeket és vásároljon online a legjobb áron tehergumi termékeket teherautókhoz és kamionokhoz hatalmas kedvezménnyel.

Melyek a teherautó abroncsok tulajdonságai?

Vajon mi a különbség egy teherautó- és a személyautónk gumiabroncsai között? Erre a kérdésre keressük a választ, hiszen a tehergumik sok szempontból különböznek más gumiktól.

Autógumi vs. tehergumi

A már jól ismert és kipróbált abroncsokkal ellentétben, a tehergépjárművekhez gyártott gumiabroncsok nagy méretűek, így sokkal nagyobb súlyt bírnak el. Ezért sokkal nagyobb az abroncsnyomásuk is, még akkor is, ha a gumi alapjául szolgáló anyagok hasonlóak: szintetikus gumi, természetes gumi, szén, és egyéb vegyületek. Sok energiát igényel a megdolgozásuk, ám a szilárdságuk is nagyobb.

A gördülési ellenállás az egyik olyan tényező, mely alapján meghatározhatóak ezek a különbségtételek. A gördülési ellenállás a fogyasztás, és az üzemanyag megtakarítás fontos kritériuma. Kisméretű járművek esetében az üzemanyag 5-15%-a használódik el a gördülési ellenállásnak köszönhetően, míg teherautókban ez a fogyasztás sokkal nagyobb.

A biztonság érdekében nagy figyelmet kell szentelni a tehergépjárművek abroncsainak, hiszen ezek gyakran teher- vagy akár személyszállító járművekként is funkcionálnak – ezért a gumiabroncsok gördülési ellenállását nagy matematikai pontossággal kell kiszámítani, nedves tapadásra stb. való tekintettel.

Aki már közelről szemügyre vette a teherautók abroncsait, bizonyára észrevette a vízelvezető csatornákat, amelyek mélyek és illeszkednek a gumiabroncs vastagságához.

A futófelület legszembeötlőbb sajátossága, hogy telített felületét hosszanti, valamint oldalirányú csatornák és árkok tagolják különböző mintablokkokra, bordákra. Országútra szánt gumiknál a csatornák aránya 30-40%, terepre szánt gumiknál az árkok aránya 40-50%, traktorgumiknál pedig akár a 80%-ot is elérheti. Minél nehezebb terepre való egy gumi, mintázata annál kevésbé telített. Markánsabb, durva keresztcsatornákkal és erős bordákkal ellátott futófelületük miatt ezek a gumik rossz utakon, vagy sárban is kiválóan megállják a helyüket.

A tehergépjárművekhez és nehézgépjárművekhez gyártott abroncsok belső tubussal rendelkeznek, mely vízálló anyagból készült. Céljuk, hogy megakadályozzák a légszivárgást, amely ugyancsak veszélyes lehet egy nagy méretű jármű esetében. A gumikban lévő levegő nyomása a jármű gyártója által előírt mértékre van beállítva, ennek értékét pedig mindig megtaláljuk a használati utasításban.

A teherautó abroncsainak újrafutózása olcsóbb, mint egy új tehergumi készlet felszerelése. De a kisebb ár ellenére sem ajánlott az újrafutózás. Ez az oka annak, hogy nagyon kevés teherautó-tulajdonos alkalmazza ezt a módszert a járművéhez, ám annál inkább beveti a lakókocsi vagy pótkocsi esetében. Noha nem veszélyes, az abroncs újrafutózást kockázat vállalás nélkül kell elvégezni, inkább kisebb járművekhez ajánlott.

A méretkódok megmutatják az abroncsok méretét, a kopásállóságot, a maximális sebességet stb. A tehergumi készletek méretükhöz megfelelő méretkóddal rendelkeznek. A legtöbb méretet az ISO metrikus rendszer szabja meg, viszont néhány teherautó és speciális jármű számára különböző számrendszer van megszabva. A gumiabroncs egy összetett találmány, amely az idők folyamán alkalmazkodott a legkülönfélébb járművekhez.