Négyévszakos autógumi: igen vagy nem?

A négyévszakos abroncsokról igencsak megoszlik az autós társadalom és a szakértők véleménye is. A nyári és téli gumik váltogatásának hívei mindenkit lebeszélnek róla – szerintük egyszerű szemfényvesztésről van szó, hiszen ezen gumik esetében éppen azok a tulajdonságok hiányoznak, amik alkalmassá teszik a szélsőséges körülmények közötti jó teljesítményre. A pártolói szerint viszont éppenséggel két abroncsszettet tartani fölösleges, és félévente a cseréjükkel bajlódni, hiszen hazánkban az időjárási viszonyok soha nem olyan extrémek, aminek egy négyévszakos abroncs ne felelne meg.

 

Ezek után persze nehéz eldönteni, hogy érdemes-e négyévszakos gumiabroncsot választani, és lehet-e így pénzt spórolni, vagy biztonságosabb és gazdaságosabb a téli és a nyári gumik váltogatása. Ha valamennyire is ismerjük az abroncsokat, akkor pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a más-más évszakra tervezett gumik milyen különbözőek: a téli gumikat éppen arra képezték ki, hogy hóban és hidegben is biztonságosan fussanak, amit a speciális barázdáltsággal, a sok-sok kicsi lamellával, illetve az abroncs anyagának összetételével érnek el. A nyári gumik funkciója ellenben az, hogy jól tolerálják a forróságot, éppen ezért huszonöt-harminc fok körüli hőmérsékletre optimalizálják őket.

 

Akkor mégis, kinek lehet jó a négyévszakos abroncs? Bár tény, hogy hazánk egyrészt nem a Szahara – vagyis viszonylag ritka és rövid ideig tart a nagy hőség –, és nem is Alaszka, mégis előfordulnak szélsőséges hőmérsékleti viszonyok. Nem ritka a nyári harmincöt fok, télen pedig akár mínusz tíz fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, így az az autós, aki kénytelen ilyen körülmények között is sokat utazni, jobb, ha nem kísérletezik a négyévszakos gumikkal. Azok számára viszont, akik viszonylag keveset vezetnek, mert például csak bevásárolni járnak a hétvégéken, illetve a zord téli viszonyok között nem ülnek autóba, a négyévszakos abroncs ideális választás lehet.   

 

Röviden és tömören: ha Ön szinte a gépkocsijában él, akkor mindenképpen tartson külön nyári és téli abroncsszettet, ha viszont alkalmi autós, akkor a négyévszakos gumi is megfelelő lehet Önnek.