Mit tehetünk a gumik élettartamának hosszabbításáért?

Ha éppen nem használjuk a gumikat – márpedig bölcsen tesszük, ha a nyári és téli gumikat időben lecseréljük – akkor arra is oda kell figyelnünk, hogy megfelelő állapotban maradjanak. Mit tehetünk?

A tároláshoz a legjobb választás egy kifejezetten ilyen célra fejlesztett termék használata lehet, amely megakadályozza állapotuk romlását – így nem száradnak ki, repedeznek meg és válnak végül használhatatlanná. Ha nem figyelünk oda a megfelelő tárolásra, rövid időn belül új gumit vehetünk – ez pedig nem csak költséges, de felesleges kiadás is.

A gumit akkor is karbantarthatjuk, ha éppen használjuk. Erre számos módszer van, s mind megköveteli, hogy rendszeresen figyeljünk az abroncsokra, ellenőrizzük állapotukat. Mindenekelőtt be kell állítanunk és tartanunk bennük a megfelelő nyomást, mivel a túl alacsony értéknek kopás és nagyobb üzemanyag-fogyasztás lehet az eredménye, s a nagyobb sem kíméli őket.

A megfelelő terhelésre is oda kell figyelnünk. Rendszeresen egyensúlyozzuk ki a kerekeket, hogy megelőzzük idő előtti deformálódásukat, a kocsiból pedig távolítsuk el azokat a dolgokat, amiket feleslegesen tartunk ott, mégis nagy túlsúlyt jelentenek. Ajánlott az abroncsokat rendszeresen rotálni is az első és a hátsó tengely között – az egyik pár szinte mindig gyorsabban kopik, és ily módon egy szinten tarthatjuk ezt.

A felfüggesztést is érdemes időről időre ellenőriznünk, mivel a lengéscsillapítók állapota is közvetlenül hatással lehet az abroncsok élettartamára. A futómű beállításának finomhangolása sem csak a jobb úttartást szolgálja, a simább haladást, hanem arra is jó, hogy az esetlegesen ferde futóművek miatt ne kopjon ferdén vagy nagyobb mértékben a gumi.

A legfontosabb azonban első lépésként mindig az, hogy olyan autógumit vásároljunk, amelyben megbízhatunk, amelyről tudjuk, hogy hosszú távra tervezték, ellenállóra és időtállóra. AZ AkciosGumi.hu választékát ezért ajánljuk figyelmébe – cégünk kizárólag a legjobb minőségű, legtartósabb abroncsokkal látja el vásárlóit.