Milyen idős lehet a biztonságos téli gumi?

Nagyon fontos, hogy autóinkon rendszeresen cseréljük az abroncsokat, hiszen csak megfelelő állapotban képesek biztosítani azt, hogy valóban biztonságosan közlekedhetünk az úton. A téli gumik esetében különösen oda kell erre figyelni – de mennyit számít a kor?

Az autógumik állapotát laikusként elsősorban abból állapíthatjuk meg, hogy mennyire vannak elkopva. A törvényileg előírt minimális profilmélység mind a téli, mind a nyári gumik esetén 1,6 mm, ez azonban nem lehet irányadó. Egy téli gumit, ha 4 milliméter alá csökken a profilmélység, már nem használhatunk biztonságosan, nem képes a funkcióját megfelelően ellátni. A mélység az tehát, amit még laikusként is nagy biztonsággal meg tudunk határozni, és ez alapján tudjuk, hogy mikor jött el a gumi lecserélésének az ideje.

A gumi kora is közrejátszhat abban, hogy mennyire használható biztonságosan – ebben az esetben azonban nem hagyatkozhatunk bevált szabályra. Általánosságban a törvényi szabályozások külföldön 5-6 éves gumikat már nem tekintenek újnak akkor sem,ha használatlan, megfelelő körülmények között tárolt abroncsokról van szó. A legtöbb autógumi ennek ellenére, amelyek modern eljárással készülnek, nem károsodnak ennyi idő alatt.

Kérdés persze, hogy egy aktívan használt, nem pedig a garázsban vagy máshol tárolt gumit hány éves koráig használhatunk. Hat évesnél öregebbet már nem ajánlott, elsősorban azonban nem a kor, hanem az állapot határozza meg a használhatóságot – egy jóval fiatalabb gumi is lehet olyan állapotban, még ha nincs is elkopva, hogy már nem használható biztonságos közlekedésre. A téli gumiknak a környezet számos szélsőségével kell szembenézniük, így a legbiztosabb módszer az, hogy ha a gumik állapotát kétség esetén egy szakértővel méretjük fel.

Ha kíváncsiak vagyunk a gumi korára, azt az oldalára nyomott ODT- számból deríthetjük ki, melynek utolsó négy jegye adja meg (sorrendben) a gyártási hetet és évet. Ha pedig kétség támadna, ha új gumira volna szükség az AkciosGumi.hu szakemberei bármikor a legnagyobb örömmel állnak szolgálatára.