Milyen időközönként cseréljünk gumiabroncsot?

Milyen időközönként cseréljünk gumiabroncsot? Vagy akár Honnan tudom, hogy elhasználódott az autógumim?

Ha valaki autószervizben tárolja a téli vagy nyári abroncsait, autójának felnijeit, akkor a szakképzett kollégák időben figyelmeztetik az autó tulajdonosokat, hogy elérkezett az abroncsok cseréjének ideje.

Ha viszont otthonunkban tároljuk autónk kerekeit, számos intő jelre kell figyelnünk, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy új gumiabroncsot kell keresnünk gépjárművünk számára.

Minden autótulajdonosnak fel kell mérnie, mennyit, és milyen körülmények között autózik.

Az abroncsokat érdemes 3-4 évente cserélni, ezt azonban rengeteg körülmény befolyásolja. Nem mindegy, milyen gyakran használjuk az autónkat, hol és milyen időjárási körülmények között autózunk.

Az autópályák hosszú, egyenes szakaszai sokkal kevésbé amortizálják az abroncsokat, mint a városi közlekedés.

 A folytonos fékezés-gyorsítás, kanyarodás mellett az abroncsok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ehhez társulnak vezetési szokások is, amelyek szintén hosszítják, illetve rövidítik az abroncsok élettartamát.

Vagyis ha döntő többségében inkább autópályákon, autóutakon közlekedünk, hosszabb gumiabroncs élettartammal számolhatunk. A döntő többségében rendszeresen városban használt gépjárművek abroncsai hamarabb kopnak el, cseréjükre akár 2-3 évente is sort kell keríteni.

A megfelelő minőségű és állapotú gumit folyamatosan ellenőrizzük

Milyen intő jelei vannak annak, hogy ideje abroncsot cserélnünk?

A gumi kopása lassú folyamat, így a folyamatos amortizációhoz az autó sofőrje észrevétlenül is hozzászokik vezetés közben. Éppen ezért különösen fontos észben tartani, hogy számos jel utalhat arra:  autónk kerekei már nem biztosítják a biztonságos közlekedést.

Ilyenek például:

  •          a gumiabroncs barázdája kevesebb, mint 6 mm mélységű (4mm mélységnél az abroncsok azonnali cseréje javasolt)
  •          az autóban megnövekszik a zajszint
  •          a kormány elengedésével az autó elkezd az egyik irányba húzni
  •          a nedves úton könnyebben megcsúszik
  •          fékezésre bizonytalanná válik, érezhetően nő a féktáv (ezt érdemes biztonságos körülmények között rendszeresen ellenőrizni!)
  •          a futófelületeken a kavicsok apró szakadásokat idéznek elő
  •          az abroncs oldalán apró repedések láthatóak
  •           

Hamarosan sort kell keríteni a téli gumiabroncs cserére!

Magyarországon az utóbbi években a téli jég és hó mentes időjárási körülmények jelentősen megnövelték a gumik élettartamát, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell kiemelt figyelmet fordítani a téli gumik állapotfelmérésére csere alkalmával. Azok, akik rendszeresen járnak a téli időszakban olyan országokban személygépkocsijukkal, ahol havas területek vannak, azoknak számolniuk kell azzal, hogy téli abroncsaik nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ezáltal gyorsabban is kopnak.

Tipp: Téli gumiabroncs ellenőrzése

Nyomkodja meg az ujjbegyeivel a  kerekeket. Amennyiben azok puhák, ruganyosak, gumiabroncsát még biztonságosan használhatjaa téli hónapokban. Azonban ha tapintásuk rideg műanyag érzetét kelti, ne habozzon, azonnal cserélje le!

Hogyan hosszabbítható meg az abroncsok élettartama otthoni tárolási körülmények között?

Otthoni abroncs és felni tárolásnál a következőkre figyeljünk. A gumikat felni nélkül szigorúan állítva helyezzük el, ügyelve arra, hogy semmit ne helyezzünk a tetejükre, ami deformálhatja a kerekeket. Felnivel együtt leszerelt abroncsokat viszont egymástól fóliával elválasztva, fektetve helyezzük el, így óvható meg a leginkább az abroncsok épsége.