Mikor érdemes lecserélni az autóguminkat?

Az abroncs típusától és márkájától függően a gumicsere mindig egy kisebb beruházás, ezért nem árt pontosan tudni, hogy mik azok az esetek, amikor már elkerülhetetlen egy újabb szett beszerzése. Csakúgy, mint minden más használati cikk esetében, a gumiknál is van egy, a gyártó által garantált élettartam, ez azonban csak tájékoztató jellegű. Akad, aki kíméletesebben bánik az autójával, és alig utazik, míg mások falják a kilométereket, logikus tehát, hogy az utóbbi esetben előbb és gyakrabban válik szükségessé a csere, hiszen az abroncs jóval gyorsabban kopik el, ha nagyobb igénybevételnek van kitéve.

 

A gumiabroncsokra vonatkozó hatósági előírások alapján a csere akkor válik szükségessé, ha a gumi profilmélysége a teljes futófelületen 1,6 milliméterre csökken. A nagyobb biztonság érdekében azonban nem tanácsos megvárni ezt az értéket, és érdemes már jóval előbb ellátogatni egy kereskedésbe. A nyári gumik esetében ez a profilmélység a két milliméter, míg a téli abroncsok esetében a négy milliméter az iránymutató. Hogy az elhasználódás mikor éri el a kritikus mértéket, azt az úgynevezett kopásjelzők mutatják, így szemrevételezéssel akár mi magunk is eldönthetjük, hogy használjuk-e még tovább a gumikat, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor forduljunk inkább szakemberhez!

 

Fontos, hogy amennyiben a kopásjelzők elérik a futófelületet, azonnal eszközöljünk cserét, mert ekkora elhasználódásnál már igen nagyok a további használat kockázatai. A téli gumikra pedig célszerű még nagyobb figyelmet fordítani, hiszen a lamellák nem megfelelő állapota esetén a havas-jeges útviszonyok közötti közlekedés még sokkal veszélyesebb lehet. Abban az esetben, ha az abroncsot olyan sérülés, károsodás éri, amit már lehetetlen javítani, akkor a csere nem is kérdés.

 

Egyetlen autósnak sem kell ecsetelni, hogy a kopott, nem megfelelő állapotban lévő gumiabroncsok mekkora baleseti kockázatot jelentenek, ezért kiváltképp fontos, hogy mindig időben gondoskodjunk az elhasználódott gumik cseréjéről.