Megéri a teherautó gumi javítás, vagy inkább vegyünk újat?

Mivel a teherautó gumik ára igen borsos, így természetesen minden tulajdonos első gondolata az, hogy vajon menthetők-e a sérült tehergumik, hiszen a javítás sokkal kevesebb költséggel jár, mint egy pár vagy egy új szett gumiabroncs vásárlása a teherautóra.

Azonban tekintettel arra, hogy a teherautók gumiai igen nagy terhelésnek vannak kitéve, mindenképp szakemberre kell bízni a döntés meghozatalát, hogy meggyőződhessünk róla, hogy használatuk a javítást követően is biztonságos lesz-e az utakon.

Az esetek többségében a tehergumi abroncsok javíthatók, esetlegesen szükség lehet vulkanizálási eljárás alkalmazására is a javítás során. Ez abban az esteben hatékony javítási módszer, amikor például a teher gumiabroncs teljes falvastagságon át húzódó repedéseit kell eltűntetni, és a szerkezetét helyreállítani. A tehergumik vulkanizálása 150°C hőmérsékleten történik, melynek hatására a képlékeny gumikeverékből rugalmas gumi lesz. Az eljárást követően az anyag megszilárdulásakor az abroncs keverékének molekulái visszaugranak a helyükre, és újra tökéletes láncolatot alkotnak.

A vulkanizálás rendkívül kedvelt és hatékony abroncsjavító eljárás, azonban nem nyújt 100%-os megoldást. A Teherautók abroncsai extrém terhelésnek vannak kitéve. A sofőr és az utasok biztonságát szem előtt tartva kizárólag olyan esetekben válasszuk a sérült teherautó gumik javítását, ha a szakember garanciát vállal arra, hogy használatuk a javítást követően is biztonságos marad.

Amennyiben a szakember nem javasolja a tehergumi abroncs további használatát, úgy ezt a döntést mindenképp fogadja el. A hazai piacon számtalan gyártó közel 1000 teher gumi abroncsa közül választhatja ki teherautójának új gumiait. Természetesen a prémium és az alacsony ár kategóriás  termékek között minőségbeli különbségek is megmutatkoznak, így mérje fel, hogy teherautója milyen körülmények között rója az utakat nap, mint nap, és ehhez válassza ki az új abroncsokat. Ha gyakoriak a defektek, és alacsony minőségű abroncsokat használ, válasszon egy ár kategóriával drágább abroncsot, melyek várhatóan sokkal jobb futási teljesítményt biztosítanak teherautójának.

Tekintse meg akciós teherautó gumi választékunkat a linkre kattintva: https://www.akciosgumi.hu/gumi/tehergumi/