Honnan tudom, hogy elhasználódott a szezonális abroncsom?

Ha valaki autószervizben tárolja a téli vagy nyári abroncsait, autójának felnijeit, akkor a szakképzett kollégák időben figyelmeztetik, hogy elérkezett az abroncsok cseréjének ideje.

Ha viszont otthonában tárolja autója kerekeit, számos intő jelre kell figyelnie, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy új gumiabroncsot kell keresnie gépjárműve számára.

Minden autótulajdonosnak fel kell mérnie, mennyit és milyen körülmények között autózik.

Az abroncsokat érdemes 6-7 évente cserélni, ezt azonban rengeteg körülmény befolyásolja. Nem mindegy, milyen gyakran használjuk az autónkat, hol és milyen időjárási körülmények között autózunk.

Az autópályák hosszú, egyenes szakaszai sokkal kevésbé amortizálják az abroncsokat, mint a városi közlekedés.

 A folytonos fékezés-gyorsítás, kanyarodás mellett az abroncsok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ehhez társulnak vezetési szokások is, amelyek szintén hosszabbítják, illetve rövidítik az abroncsok élettartamát.

Vagyis, ha döntő többségében inkább autópályákon, autóutakon közlekedkk, hosszabb gumiabroncs élettartammal számolhat. A döntő többségében rendszeresen városban használt gépjárművek abroncsai hamarabb kopnak el, cseréjükre akár 4-5 évente is sort kell keríteni.

 

Milyen figyelmeztető jelei vannak annak, hogy ideje abroncsot cserélnünk?

A gumi kopása lassú folyamat, így a folyamatos amortizációhoz az autó sofőrje észrevétlenül is hozzászokik vezetés közben. Éppen ezért különösen fontos észben tartani, hogy számos jel utalhat arra: autója kerekei már nem biztosítják a biztonságos közlekedést.

Ilyenek például:

  •          a gumiabroncs barázdája kevesebb, mint 6 mm mélységű. Nyári abroncs esetében 3 mm, téli abroncsnál 4-5 milliméternél gumiabroncs cserje javasolt.
  •          az autóban megnövekszik a zajszint
  •          a nedves úton könnyebben megcsúszik
  •          fékezésre bizonytalanná válik, érezhetően nő a féktáv (ezt érdemes biztonságos körülmények között rendszeresen ellenőrizni!)
  •          az abroncs oldalán apró repedések láthatóak

 

Hamarosan sort kell keríteni a téli gumiabroncs cserére!

Magyarországon az utóbbi években a téli jég és hó mentes időjárási körülmények jelentősen megnövelték a gumik élettartamát, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell kiemelt figyelmet fordítani a téli gumik állapotfelmérésére csere alkalmával. Azok, akik rendszeresen járnak a téli időszakban olyan országokban személygépkocsijukkal, ahol havas területek vannak, azoknak számolniuk kell azzal, hogy téli abroncsaik nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ezáltal gyorsabban is kopnak.

Tipp: Téli gumiabroncs ellenőrzése

Nyomkodja meg az ujjbegyeivel a kerekeket. Amennyiben azok puhák, ruganyosak, gumiabroncsát még biztonságosan használhatja téli hónapokban. Azonban ha tapintásuk rideg műanyag érzetét kelti, ne habozzon, azonnal cserélje le! Érdemes szakember véleményét kikérnie téli abroncsainak felhelyezése előtt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy állapotuk megfelelő, és biztonságosan közlekedhet velük a téli hónapokban.

Hogyan hosszabbítható meg az abroncsok élettartama otthoni tárolási körülmények között?

Otthoni abroncs és felni tárolásnál a következőkre figyeljünk. A gumikat felni nélkül szigorúan állítva helyezzük el, ügyelve arra, hogy semmit ne helyezzünk a tetejükre, ami deformálhatja a kerekeket. Felnivel együtt leszerelt abroncsokat viszont fektetve helyezzük el, így óvható meg a leginkább az abroncsok épsége.